top of page

Zadkine College Technicon

 

Technikon, oorspronkelijk als onderwijsverzamelgebouw ontworpen door architect Hugh Maaskant, is in fasen gebouwd tussen 1955 en 1970.

Vanwege de meerdere scholen die er onderdak hadden, zijn er bovengemiddeld veel trappenhuizen en liftschachten in het gebouw. 

 

Architect RoosRos wil de kwaliteiten van de hoofdstructuur terugbrengen. De essentie van het plan bestaat uit een heldere organisatie van het nieuwe onderwijs door middel van een centraal gelegen bruisend hart, zegt het bureau. “Door de begane grond en de zogenaamde tussenverdieping met elkaar te verbinden, door middel van vides en grote trappenpartijen, ontstaat een dynamische en levendige wereld, waarin onderwijs en ontspanning elkaar ontmoeten.”

 

Op de onderste drie bouwlagen van het Technikon worden de specifieke vaklokalen met hun winkels, restaurant etcetra gerealiseerd. Op de bovenliggende bouwlagen komen algemene onderwijsruimten.

 

Behalve het Zadkine en theater komen een facilitaire dienst en het Grafisch Luceym in het 30.000 vierkante meter omvattend gebouw.

 

Bij de entree van het Technikon staat een kunstwerk van Karel Appel. Aan de voorzijde is onlangs een waterplein gerealiseerd.

bottom of page